Меню
Ваш кошик

Які сорти меду виготовляються в Україні?

Фахівці компанії ЕКО-МедОК вирішили проаналізувати ситуацію в Україні із сортовими медами. Який мед збирають на території України. Які сорти меду знають усі, а які сорти мало відомі.


Поговоримо про найвідоміші та найпопулярніші сорти меду в Україні, ми нарахували приблизно 7 видів такого меду:

1. Мед акації – найвідоміший й найпопулярніший, його популярність обумовлена насамперед, більшим терміном кристалізації. Мед акації протягом року й більше перебуватиме в рідкому стані, тим самим дуже подобається споживачам. Збирають мед лише 14 днів на рік у травні під час цвітіння акацій.

2. Мед соняшнику – на думку наших фахівців, цей мед найбільш недооцінений в Україні. Швидка кристалізація та масові медозбори даного сорту не додають йому популярності серед споживачів, а дарма. В основному цей мед використовують у харчовій та косметологічній промисловості, це пов'язано з досить низькою ціною та масовим виробництвом.

3. Мед липовий – виготовлятися з нектару квіток липи. Липовий мед має відтінок від жовтого до бурштинового. Липовий мед солодший у порівнянні з іншими сортами. Процес кристалізації даного меду починається через три місяці після медозбору.

4. Мед гречаний – темний сорт з унікальним гіркуватим смаком. Збирають з кінця червня до початку серпня. Кристалізація починається приблизно через місяць після медозбору.

5. Мед квітковий (різнотрав'я) - збирається з безлічі квітучих рослин, тому колір, смак може бути абсолютно різними. Для чіткішого визначення такий мед позначають по регіону збору. На етикетки вказують, у якому регіоні та коли мед був зібраний. Так само може бути зазначено, з яких рослин зібраний, лугові, лісові, гірські. Без маркування регіону виробництва ми б не рекомендували купувати такий мед.

6. Травневий мед – можна сказати, що це різновид різнотрав'я, єдине його унікальність, що це перший мед, який збирають пасічники, на початку сезону медозбору.

7. Ріпаковий мед – менш популярний, ніж попередні сорти. Ріпаковий мед тільки починає завойовувати свого споживача, це пов'язано з його ніжною, маслянистою структурою. Колір білий, можливо із жовтуватим відтінком. Сильно солодкий, кристалізується дуже швидко 3-4 тижні.


14 рідкісних та менш популярних сортів меду в Україні:

Далі менш популярні сорти меду, які виготовляються в Україні. Багато з цих медів Ви могли навіть не колись й не чути.

1. Мед фацелії – споживчий потенціал цього меду дуже великий. Смак відрізняється особливою пряністю та терпкістю. Кристалізація відбувається дуже довго рік та більше. За кольором мед фацелії відрізняється насиченим світло-жовтим відтінком, але в процесі кристалізації колір кардинально змінюється до кремового з білим, а іноді зеленуватим відтінком.

2. Мед золотарника - колір меду досить унікальний та має світло-коричневий відтінок. Смак досить різкий з легкою гіркуватістю. У рідкому стані перебувати приблизно два місяці з моменту медозбору.

3. Мед коріандровий - рідкісний сорт, золотистий колір з відтінком коричневого. Смак специфічний трав'янистий із присмаком лікарських трав. Кристалізація дуже швидка 1-2 місяці.

4. Мед софори – збирають із дерев софору, родом з Японії. Колір білий, відрізняється особливими лікувальними властивостями. Дуже рідкісний в Україні.

5. Мед еспарцетовий – колір цього меду може бути від світло-жовтого до білого. Кристалізація відбувається досить повільно згодом мед набуває кремової структури. Смак квітковий, чимось нагадує смак води з троянди.

6. Мед буркуновий - бурштинового або білого кольору, цікавий смак нагадує запах ванілі. Мед даного сорту довго не кристалізується до 2 років тому, ми можемо зробити висновок, що споживчий потенціал цього меду досить великий.

7. Мед падевий - це мед тваринного походження, що отримується при зборі бджолами паді (солодка рідина, яку виділяють комахи, хробаки). Відрізняється повною відсутністю медового запаху, він дуже солодкий. Колір, від темно-коричневого до темного, буває із зеленим відтінком. У деяких країнах цей сорт меду дуже цінний. Кристалізація відбувається досить швидко.

8. Мед гарбузовий – відноситься до дуже рідкісних сортів. Колір бурштиновий із жовтим відтінком, кристалізація дуже швидка до 1-2 місяців. Смак дуже незвичайний овочевий, із присмаком дині.

9. Мед лавандовий - унікальний мед помірно солодкий, віддає легкою кислинкою, абсолютно незвичайний смак. Колір після медозбору золотистий у процесі кристалізації поступово біліє. Рідким залишається протягом 6 місяців, потім стає кремоподібним, не твердне. Споживчий потенціал цього сорту ми вважаємо досить високим.

10. Мед осотовий - світло-жовтого кольору, після кристалізації може ставати білим жовтуватим або зеленуватим відтінком. Процес кристалізації відбувається досить швидко 1-2 місяці, але повністю не твердне, а набуває кремоподібної структури. Помірно солодкий з квітковим присмаком.

11. Мед молочайний – темний сорт темно-коричневого відтінку. Смак дуже специфічний з гіркуватим присмаком. Залишається рідким дуже довгий час 1-2 роки, що надає йому певних комерційних переваг.

12. Мед каштановий - вважається один з елітних сортів темного меду, легка гіркуватість надає йому особливий смак та неповторний аромат, злегка терпкий й горіховий присмак. Каштановий мед неможливо ні з чим сплутати. Рідким залишається 2-3 роки.

13. Мед шавлієвий – рідкісний для України сорт, навіть екзотичний, у міру солодкий з легкою гіркуватістю. Колір від бурштинового до темного золотистого. Залишається у рідкому стані довгий час 2-3 роки.

14. Мед розторопші - дуже рідкісний, солодкий з легкою кислинкою, можливо терпкий після смак. Колір помірковано жовтий до бурштинового. Досить швидко кристалізується 1-2 місяці, але має м'яку структуру.


Як визначити сорт меду?

Єдиний правильний спосіб визначення сорту меду, є пилковий аналіз. Пилковий аналіз можна зробити виключно в лабораторії з використанням спеціального обладнання та певних професійних знань. В Україні є кілька лабораторій, які роблять цей аналіз. За результатами аналізу лабораторія видає сертифікат відповідності тому чи іншому сорту меду.


Висновки, які зробили спеціалісти компанії ЕКО-МедОК.

Перспективи виробництва та продажу сортового меду дуже привабливі. Пасічники, які переорієнтують своє виробництво на сортові меди, зможуть значно збільшити свої прибутки. Компанія ЕКО-МедОК запрошує пасічників до взаємовигідної співпраці щодо реалізації сортових медів в Україні.