Меню
Ваш кошик

Як визначити якість меду?

Визначити якості меду в домашніх умовах неможливо, давайте будемо чесними усі «Бабусині» методи в сучасному світі не працюють. Визначити якість та натуральність меду можна лише у сучасних лабораторіях, на сучасному високотехнологічному обладнанні. Але якщо підробка меду дуже явна, дещо можна зробити й в домашніх умовах. Розгляньмо кілька методів, що реально ми можемо визначити в домашніх умовах по якості меду:

• Запах та смак меду – підробки як правильно не мають яскраво вираженого смаку та запаху, натуральний мед, має запашний аромат та приємний медовий смак, так само колір та смак залежить від сорту меду та регіону збору (читайте статтю про різні сорти меду на нашому сайті). При додаванні в мед цукру смак меду зменшується, а деяких випадках повністю відсутній.

• Натуральний мед повинен бути зрілим – зрілість меду можна визначити простим способом, доведіть мед до температури 20⁰С, перемішуйте ложкою, далі виймаємо ложку та обертаємо її, зрілий мед на ній накручуватиметься.

• В'язкість меду – натуральний мед є досить в'язким продуктом, але рівень в'язкості залежить від сорту меду та його хімічних властивостей. Визначити прийнятну в'язкість можна опустивши в мед ложку, стікати мед з ложки повинен рівномірно утворюючи довгу медову нитку.

• Мед не повинен пінитися - мед, що піниться, це в першу чергу, ознака бродіння меду. Бродіння меду відбувається через високий вміст води, не зрілості меду. Також у меду з'являється неприємний запах. У жодному разі, це не говорить, що цей мед підробка, просто низька якість даного меду, вживати такий мед не варто.

• У мед часто додають крохмаль – це погана ознака, його можна визначити за допомогою йоду. Покладіть в ємність мед, додайте теплою водою, розмішайте та дайте охолонути рідини. При попаданні 3-4 крапель йоду рідина посиніє, у такому разі крохмаль присутній.

• У мед додають крейду – розчиніть мед у дистильованій воді, додайте 3-4 краплі оцту, якщо суміш закипить, значить у меді є крейда.

• Додавання цукру до меду – найпопулярніший спосіб підробки меду. Визначити чи є цукор у меді можна за допомогою азотнокислого срібла. Розбавити мед гарячою водою дистильованою, додати кілька крапель азотнокислого срібла, якщо рідина помутніє, то в меді однозначно є цукор.

• Наявність різних домішок у меді можна визначити досить просто – розбавте мед у теплій воді, натуральний мед розчиниться повністю, всі домішки спливуть або осядуть на дно. Тепер Ви зможете визначити, що ж це за домішки шкідливі або, можливо, корисні, припустимо такі як бджолина перга, яка може бути у меді.

Всі наведені нами способи не гарантують визначення підробки меду або визначення його якості. Найкращим на наш погляд спосіб, це метод проб та помилок, виберіть собі постійного постачальника солодкого та корисного продукту, яким і є натуральний мед. Купуйте мед на пробу, якщо Вам все припало до смаку, це й буде 100% гарантією якості меду.

Компанія ЕКО-МедОК реалізує у своєму інтернет-магазині лише якісний натуральний мед та медові десерти, а також неповторні набори з медом на подарунок, купуйте баночку меду, спробуйте та Ви залишитеся нашими клієнтами назавжди.